BLOGS

4 februari 2022

Telewerkbeleid verplicht voor werkgevers

Om het coronavirus te bestrijden, is telewerk verplicht voor wie van thuis kan werken. Werkgevers die nog geen telewerkbeleid hebben, moeten dat vanaf heden wel voorzien. Op 26 januari 2021 sloten de sociale partners een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) af met een aantal verplichtingen en adviezen voor werkgevers die nog geen afspraken hebben rond telewerk.

25 januari 2022

Het evaluatiegesprek

Hoe kan jij het evaluatiegesprek zinvoller inzetten voor jouw werknemers? Lees hier onze 4 waardevolle tips!

19 januari 2022

5 voordelen bij het insourcen van een personeelsmedewerker

Kom je handen tekort in jouw hr-afdeling of is er geen budget om een hr medewerker aan te werven? Schakel dan een externe personeelsdienst in!

6 december 2021

Eindejaarsgeschenk

Bij feestelijke aangelegenheden, bijvoorbeeld Sinterklaas, kan de werkgever een geschenk aanbieden aan zijn werknemers in de vorm van geschenkencheques. In dit artikel halen we aan welke voorwaarden er moeten gelden binnen de onderneming.

30 november 2021

Sectoraal akkoord 2021-2022 voor PC 200

Binnen PC 200 werd recent een sectorakkoord voor 2021 - 2022 afgesloten, dewelke geldig is van 01.01.2021 tot en met 31.12.2022. Hierbij een overzicht van de belangrijkste beslissingen in deze sector.

16 november 2021

Welke vakantierechten heeft een schoolverlater?

Vakantierechten van een werknemer worden opgebouwd gedurende het vorige kalenderjaar. Het opbouwsysteem zorgt soms voor problemen bij werknemers die het jaar voordien niet of geen volledig jaar hebben gewerkt. Denk maar aan schoolverlaters, op welke vakantiedagen hebben zij recht?

9 november 2021

De eindejaarspremie: heeft je werknemer er recht op?

December is voor iedereen een kostelijke maand. Dan is een eindejaarspremie steeds welkom. Slechts de helft van alle werknemers in de privésector krijgen dit cadeautje. Heeft jouw werknemer er recht op?

2 november 2021

Budgettering personeelskosten

Het is voor elke onderneming belangrijk om een goed overzicht te krijgen van je uitgaven. Op die manier kan je de nodige budgetten vrijmaken. Bij de uitgaven horen ook de personeelskosten. Het is een post die ondernemingen vaak over het hoofd zien. We leggen je uit hoe je van start kan gaan.

28 september 2021

Tewerkstelling op Open Bedrijvendag

Op zondag 3 oktober openen veel bedrijven hun deuren voor het publiek. Hoogstwaarschijnlijk is er dan hulp nodig van het personeel. Dan moet je rekening houden met een aantal regels.

20 september 2021

Camerabewaking op de werkvloer

Wanneer je camerabewaking wil toepassen in je onderneming moet je voldoen aan een aantal spelregels. Deze staan omschreven in de camerawet en in de GDPR, de Europe privacywetgeving. Wij doen ze hier uit de doeken.

16 september 2021

Het mobiliteitsbudget: 3 pijlers

Wanneer je als werkgever beslist om het mobiliteitsbudget in te voeren, kunnen je werknemers ervoor kiezen om hun bedrijfswagen of het recht hierop in te ruilen voor een milieuvriendelijker model, een alternatief vervoersmiddel en/of een uitbetaling in geld.

24 augustus 2021

Test versus arbeidsprestatie

Het is niet ongewoon wanneer een bedrijf alvorens over te gaan tot een aanwerving een kandidaat aan een praktische test voorlegt. We sommen op waar je zeker op moet letten.

9 augustus 2021

Is het te warm om te werken?

Welke maatregelen moet je als werkgever nemen bij te hoge temperaturen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor jouw werknemers?

15 juni 2021

Telewerken in het buitenland

Door de invoer van aanbevolen of verplicht telewerk, besloten sommige werknemers om een deel van hun thuiswerk te verrichten in het buitenland. Arbeidsprestaties buiten het gewoonlijke werkland kan echter grote gevolgen hebben. We sommen enkele belangrijke punten op waarmee je als werkgever rekening moet houden.

31 mei 2021

Het jaarlijks vakantiegeld voor werknemers

Je werknemers hebben recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Maar hoe wordt dat vakantiegeld juist berekend? En wat met vertrekvakantiegeld? Wij klaren het in deze blog voor je uit.

13 april 2021

Is jouw arbeidsreglement inspectieproof?

Een werkgever moet een arbeidsreglement opstellen van zodra hij één werknemer in dienst heeft. Ben jij al wettelijk in orde of heb jij recent je reglement nog een update gegeven? Het kan gevolgen hebben wanneer een sociaal inspecteur over de vloer komt!

9 april 2021

Thuiswerkvergoeding

Door de coronacrisis is thuiswerk in het dagelijkse leven niet meer weg te denken. Veel ondernemingen geven aan dat ze in de toekomst willen blijven inzetten op thuiswerk. Daarom hebben de fiscus en RSZ nieuwe spelregels uitgewerkt voor telewerk.

26 maart 2021

Omschakeling naar zomer- of winteruur

Er is al vaak discussie geweest of we het zomer- of winteruur moeten aanhouden. Voor het grootste deel van de bevolking gaat het om één uur meer of minder slaap. Voor werknemers die ’s nachts van dienst zijn, betekent het dat ze langer of minder moeten werken. Maar hoe zit dat dan juist met hun verloning?

18 maart 2021

Veranderen van sociaal secretariaat doe je zo!

Ben je niet tevreden van je huidige sociaal secretariaat en wil je zo snel mogelijk veranderen? Bij Lindra zorgen we voor een vlotte en efficiënte overstap!

9 maart 2021

Meer en meer wordt gekozen voor HR insourcing

Mede dankzij de coronacrisis zijn Belgische ondernemingen geneigd om meer en meer aan HR outsourcing te doen. Het motto is: zelf minder doen en meer uit handen geven, toch op vlak van HR diensten. Dan ben je bij Lindra aan het juiste adres!

22 februari 2021

Mogen werknemers naar het buitenland reizen?

Momenteel geldt er een reisverbod voor niet-essentiële verplaatsingen. Professionele reizen zijn wel toegestaan, mits een aantal verplichte voorwaarden. Wij sommen ze hier even op.

22 december 2020

Gelijkstelling tijdelijke werkloosheid voor vakantierechten

Werkgevers kunnen rekenen op een compensatie voor de gelijkstelling van tijdelijke werkloosheid corona voor de vakantierechten. Wanneer heb je recht op die compensatie? Moet je een aanvraag doen? Hoe groot is het bedrag? Een antwoord op de meest prangende vragen vind je hier.

7 september 2020

Mondmaskers op de werkvloer

Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen en is in veel situaties verplicht, ook op de werkvloer. De werkgever moet er voor zorgen dat het personeel een mondmasker draagt wanneer er geen afstand bewaard kan worden.

11 augustus 2020

Verlenging tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona): nieuwe regels vanaf september 2020

3 augustus 2020

Telewerken na de lockdown

Telewerken is sinds de coronacrisis een blijvertje geworden. Van de ene dag op de andere werd thuiswerken voor veel werknemers de norm. Nu we stilaan terug naar kantoor gaan, is het belangrijk om het papierwerk hieromtrent in orde te brengen. Waarmee moet u allemaal rekening houden?

23 juli 2020

Vakantie werknemers heeft impact op de werkvloer

Werknemers kijken ernaar uit om eindelijk even op reis te gaan in de zomervakantie. Wat als je werknemer reist naar een risicogebied? Welke impact heeft dit op de werkvloer?

18 juni 2020

Opname vakantie tijdens de coronacrisis

Kunnen werknemers zomaar hun vakantie annuleren vanwege de coronacrisis? We sommen even op wat er kan en wat niet.

15 juni 2020

Besparen op loonkost? 5 tips van onze experten!

Wil je je werknemers meer netto geven zonder dat je loonkost stijgt? Wil je een transparant en strategisch loonbeleid? Wil je besparen op je loonkost tout court? Je hebt wellicht drie keer ‘ja’ geantwoord. Lees dus zeker verder!

26 mei 2020

De loonbonus in Corona-tijden

Je geeft je werknemers graag iets extra door bijvoorbeeld een loonbonus toe te kennen. Maar wat als die verloning in gevaar komt door de Coronacrisis? Of wil je het graag invoeren om je werknemers te bedanken voor hun extra inzet?

18 mei 2020

Corona-ouderschapsverlof

Werknemers die geen opvang hebben voor hun kinderen kunnen komende periode corona-ouderschapsverlof aanvragen.

22 april 2020

Studenten tewerkstellen in Corona-tijden

Waar moet je rekening mee houden als je een student tewerkstelt tijdens de Coronacrisis? Lees hier de richtlijnen die strikt gevolgd moeten worden.

2 juli 2019

Jobstudenten: waar hou ik rekening mee?

Bij het aanwerven van een jobstudent tijdens de zomervakantie, zijn er enkele punten waar je als werkgever rekening mee moet houden.

19 juni 2019

Ziek vóór of tijdens het verlof, wat nu?

Wanneer een werknemer ziek valt vóór of tijdens zijn verlof, bent u dan als werkgever verplicht een gewaarborgd loon toe te kennen?

7 februari 2019

De verplichtingen van een zieke werknemer

Welke verplichtingen heeft de werknemer bij ziekte?

23 januari 2019

Te laat op het werk door sneeuwval

Hebben werknemers recht op loon wanneer ze laattijdig op het werk aankomen door sneeuw of vrieskou?

15 januari 2019

Gewaarborgd loon bij een ski-ongeval

Komende maanden vertrekken veel Belgen op skivakantie. Maar wat als één van uw werknemers arbeidsongeschikt is vanwege een ski-ongeval?

18 december 2018

Is het te koud om te werken?

Tijdens de afgelopen prachtige zomer prangde de vraag of het niet te warm was om te werken. Nu de winter is aangebroken, informeren we jou graag over temperaturen die acceptabel zijn voor werknemers.

11 oktober 2018

Kan je vakantiedagen van werknemers overdragen?

Wanneer het jaareinde nadert, duiken vaak problemen op rond het opnemen of het overdragen van resterende vakantiedagen. Enkele bedrijven laten dit toe, anderen niet. Wij verduidelijken met dit artikel hoe het juist zit.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x