7 september 2020

Mondmaskers op de werkvloer

Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen en is in veel situaties verplicht, ook op de werkvloer. De werkgever moet er voor zorgen dat het personeel een mondmasker draagt wanneer er geen afstand bewaard kan worden.

Dit zijn de mogelijkheden voor een werkgever om de werknemers van een mondmasker te voorzien.


1. Voorziening

De werkgever kan zelf mondmaskers voorzien. De RSZ beschouwt dit niet als een loonvoordeel in natura, op voorwaarde dat het aantal mondmaskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens de werkuren, voor de woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer. 1 tot 3 mondmaskers per werkdag zijn aanvaardbaar. Is het aantal mondmaskers niet in verhouding? Dan wordt het wel als loonvoordeel beschouwd en zijn er sociale bijdragen verschuldigd.


2. Terugbetaling

Wanneer de werkgever opteert dat de werknemer het mondmasker zelf aankoopt, mag de werkgever niet tussenkomen in de aankoopkost. De RSZ aanvaardt ook niet dat de werkgever een vast bedrag aan de werknemer toekent waarmee hij de mondmaskers kan aankopen en onderhouden. De RSZ eist wel een voorziening in natura van mondmaskers door de werkgever omdat dit één van de welzijnsverplichtingen is naar het personeel toe.


3. Stoffen mondmasker

Stoffen mondmaskers zijn milieuvriendelijk maar moeten na elk gebruik gewassen worden op 60 graden. De werkgever kan het personeel zelf doen instaan voor het wassen van de maskers en kan daarbij tussenkomen in de kost. De RSZ aanvaardt een RSZ-vrije kostenvergoeding van maximaal 0,20 euro per week.

Meer items
Mondmaskers op de werkvloer

Mondmaskers op de werkvloer

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x