22 februari 2021

Mogen werknemers naar het buitenland reizen?

Momenteel geldt er een verbod op alle niet-essentiële reizen van en naar België tot en met 01/04/2021. Reizen omwille van professionele redenen blijven wel mogelijk.

Wat heeft de werknemer nodig om de grens over te steken?

  1. Verklaring op eer: Wie vanuit en naar België reist, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer (op papier of online). Daarnaast houdt de werknemer een attest van de werkgever bij zich dat de essentiële verplaatsing staaft.
  2. PLF: Een werknemer die per vliegtuig of schip/boot (of trein/bus voor het vervoer van een land buiten de EU en de Schengenzone) naar België reist, moet een Passagier Lokalisatie Formulier invullen binnen de 48 uur vóór de aankomst in België. Elke andere werknemer moet geen PLF invullen, behalve wanneer hij terugkeert na een verblijf in het buitenland van langer dan 48 uur.
  3. BTA-formulier: De Belgische werkgever/opdrachtgever dient ook het Business Travel Abroad formulier (BTA) online in te vullen vóór het vertrek van de werknemer.
  4. Zo nodig moet de werknemer ook de quarantaineverplichting naleven met een coronatest op dag 1 en 7. Bij professionele reizen geldt een aangepaste score in de zelfevaluatietool op het PLF zodat bij niet-risicovolle reizen kan afgeweken worden van deze verplichting.

Gelieve dus grondig in orde te zijn met bovenvermelde documenten indien een werknemer naar het buitenland reist!

Meer items
Mogen werknemers naar het buitenland reizen?

Mogen werknemers naar het buitenland reizen?

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x