21 oktober 2022

Voorbereiding sociale verkiezingen 2024


Wie moet sociale verkiezingen organiseren?


Ondernemingen met een bepaalde minimumtewerkstelling zijn verplicht om sociale verkiezingen te organiseren. De gemiddelde tewerkstelling wordt bekeken over de periode van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023.

Heeft een onderneming gemiddeld 50 werknemers of meer dan moet er een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) verkozen worden. Telt een onderneming gemiddeld 100 werknemers of meer dan dient er ook een ondernemingsraad (OR) verkozen te worden.


Met welke referteperiode hou je rekening?

De berekening van het aantal personeelsleden gebeurd op basis van de personeelssterkte tijdens een specifieke referteperiode (01/10/2022 – 30/09/2023).

Kom je dicht aan de grens van 50 of 100 medewerkers? Laat dan tijdig een berekening uitvoeren en stel eventueel je personeelsbeleid hierop bij. Je kan hiervoor contact opnemen met ons team van experten.


FOD WASO

Enkele maanden voor de opstart van de verkiezingsprocedure (in september 2023) neemt de FOD WASO contact op met alle ondernemingen die in het verleden al sociale verkiezingen organiseerden. Dit geldt ook voor bedrijven die mogelijk in aanmerking komen. De FOD WASO vergelijkt hiervoor zijn eigen database met die van de RSZ. Ook de vakbond kan jou als werkgever aanspreken over de opstart van de sociale verkiezingen.


Bereid je goed voor

Laat je niet vangen! Het is een lange en strikte procedure tot en met de stemming. Wie goede voorbereidingen treft, staat een stapje voor.

Heb je graag advies of wens je ondersteuning tijdens deze procedure? Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen hoe we jou het best kunnen ontzorgen.

Meer items
Voorbereiding sociale verkiezingen 2024

Voorbereiding sociale verkiezingen 2024

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x