20 september 2021

Camerabewaking op de werkvloer

De voorschriften voor camera’s in ondernemingen zijn bewust streng opgesteld. Camerabewaking op de werkvloer heeft een impact op de privacy van je werknemers. In de privésector wordt de basis geregeld door cao nr. 68. Camerabewaking mag je inzetten voor 4 doelstellingen:

  • Veiligheid en gezondheid;
  • Bescherming van de goederen van je onderneming;
  • Controle van het productieproces, zowel bij machines als bij werknemers;
  • Controle van de arbeid van de werknemer. In dit geval moet dit vermeld worden in het arbeidsreglement. Voor de wijziging van een arbeidsreglement moet je de wettelijke procedure volgen (uithangen, opmerkingenregister, …).

Daarnaast vallen camerabeelden in bepaalde situaties ook onder de camerawet. Die is van toepassing op camera’s in een publiek toegankelijke besloten plaats (bv. een winkel). Zulke camera’s moet online worden aangegeven via aangiftecamera.be. Bovendien moet je als werkgever die aangifte jaarlijks vernieuwen.

Omdat camerabewaking raakt aan de persoonlijke levenssfeer van je werknemers, is ook de Europese privacywetgeving van toepassing. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of onder de Engelse afkorting GDPR) verplicht je als werkgever om een intern register van de dataverwerking van je werknemers op te stellen. Camerabeelden vallen daar ook onder.

Zolang je je aan de regels houdt, kunnen bewakingscamera’s een goed hulpmiddel zijn om je onderneming te beschermen. Met de juiste administratie doorstaat je camerabeleid probleemloos een sociale inspectie.


Hulp nodig bij het opstellen van je camerabeleid? Contacteer ons per mail of telefoon en dan helpen we je graag verder!

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x