26 oktober 2023

Omschakeling naar zomer- of winteruur

Werknemers die tijdens de nacht van een uurwisseling aan het werk zijn, zullen een uur langer of minder moeten werken. Hoe verloon je de prestaties tijdens deze nacht? Dit zijn de regels:


1. Betaling per maand: geen invloed bij uurwissel

Een maand telt tussen de 20 en 23 werkdagen, afhankelijk van de positie van de weekends. Een uur meer of minder maakt dus niet uit voor de verloning.


2. Betaald per uur: zomer- en winteruur compenseren elkaar

Voor wie per uur betaald wordt, liggen de zaken tamelijk anders. Medewerkers die bij de omwisseling naar het zomeruur aan het werk zijn in de nachtploeg, krijgen 8 uur betaald, hoewel ze maar 7 uren effectief hebben gepresteerd. In de winter wordt dit gecompenseerd: bij de ingang van het winteruur zullen ze één uur langer werken, 9 uur in plaats van 8.


3. Verandering van ploegen: speciale regeling

Misschien waren er tussendoor interne verschuivingen, waarbij de ploeg tijdens de omwisseling naar het winteruur niet helemaal dezelfde is als tijdens de zomeruurwissel. In dat geval geldt de volgende regel:

  • werknemers die door de omwisseling naar het zomeruur maar 7 uren werkten, ontvangen toch een loon voor 8 gepresteerde uren. Concreet betaal je 1 uur meer dan er effectief gewerkt is.
  • werknemers die tijdens de omwisseling naar het winteruur van dienst zijn, ontvangen sowieso een loon voor 9 gepresteerde uren.


De uurwisseling gaat gepaard met een aantal aandachtspunten, vooral voor bedrijven waar er in (afwisselende) ploegen gewerkt wordt. 

Meer items
Omschakeling naar zomer- of winteruur

Omschakeling naar zomer- of winteruur

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x