26 mei 2020

De loonbonus in Corona-tijden

Veel werknemers ontvangen maandelijks een vast loon aangevuld met extralegale voordelen. Maar een variabele verloning zoals de loonbonus wordt steeds populairder. Het is een fiscaalvoordelig alternatief voor een brutoloonsverhoging. Als werkgever betaal je minder belastingen en de werknemer houdt er meer aan over. Het dient ook als extra motivator voor werknemers om sterk te presteren.

Met de huidige situatie kan de Coronacrisis een impact hebben op het al ingediende plan.

Alle werknemers die deel uitmaken van het bonusplan, hebben recht op de loonbonus in verhouding tot hun effectieve prestaties. Moederschapsrust, de dagen wettelijke vakantie, de wettelijke feestdagen en de vervangende feestdagen zijn gelijkgesteld met effectieve prestaties. Voor andere schorsingen, zoals tijdelijke werkloosheid, bepaalt de werkgever dat zelf. Dit betekent dat als tijdelijke werkloosheid niet gelijkgesteld is met effectieve prestaties in je bonusplan, dan worden die dagen in mindering gebracht en zal de bonus voor de werknemers lager liggen. Het is aan jou om te beslissen dat het plan wordt aangepast of niet.

Wil jij jouw werknemers extra verlonen én toch lagere loonkosten hebben? Met onze HR scan kijken onze experts naar jouw huidig vergoedingsbeleid. In lijn van de strategische doelstellingen van jouw onderneming en de geldende wetgeving, geven ze advies over hoe je het best kan optimaliseren. Misschien is de implementatie van een loonbonusplan wel interessant voor jouw onderneming.

Benieuwd naar onze hr scan? Start hier voor een vrijblijvende (online) afspraak.

Meer items
De loonbonus in Corona-tijden

De loonbonus in Corona-tijden

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x