19 september 2023

De bedrijfsfiets als duurzaam mobiliteitsmiddel

Aanbod bedrijfsfiets

De bedrijfsfiets zit qua populariteit in de stijgende lijn en is op fiscaal vlak een toekomstbestendige keuze.

Als werkgever heb je twee opties om werknemers een fiets aan te bieden:

  • Een bedrijfsaankoop en de werknemers kunnen er gebruik van maken
  • Een fietsleasing, eventueel in vorm van flexibele verloning


Bedrijfsaankoop

Met een bedrijfsaankoop is de onderneming eigenaar en worden de fietsen afgeschreven over een periode van minimum drie jaar. De aankoop is 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.

De drempel is vaak dat je als onderneming over voldoende geld moet beschikken om zo’n aankoop te verwezenlijken. Afhankelijk van welk type en het aantal fietsen, kan dit hoog oplopen.

Het is mogelijk om werknemers de fietsen te laten gebruiken op voorwaarde dat de ze deze effectief voor woon-werkverkeer gebruiken. Maar dit mag je niet zomaar geven, want er ontstaat een voordeel van alle aard waarop belastingen verschuldigd zijn.


Bedrijfsfiets leasen

Hoe gaat zo’n leasing juist in zijn werk?

  • Een werknemer huurt een fiets via zijn werkgever op lange termijn (meestal met overnameoptie)
  • De werknemer maakt ook gebruik van extra services zoals pechverhelping, een verzekering, een onderhoudsbudget en eventueel ook accessoires (bv. een helm)
  • Tijdens de leasingsperiode (meestal 3 jaar) betaalt de werknemer een maandbijdrage
  • Na afloop kan de werknemer de fiets overnemen aan een vooraf bepaalde restwaarde die minimum 16% van de aankoopsom bedraagt

Indien de werknemer een leasefiets of bedrijfsfiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, dan wordt er geen extra bedrag als voordeel van alle aard verrekend, wat betekent dat de werknemer minder belastingen betaalt. De bedrijfsfiets staat dus voordeliger ten opzichte van de bedrijfswagen, want deze laatste worden steeds zwaarder belast.


Fietslease als flexibele verloning

Het is mogelijk om een fietslease op te nemen in het loonpakket van jouw werknemers. Dit betekent dat de leasekost rechtstreeks wordt verrekend met het brutoloon van de gebruiker/werknemer.

Een fietsleasing is budgetneutraal voor werkgevers dankzij de fiscaal voordelige brutoloonruil. Bovendien zijn verwante kosten 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting, dit om het fietsgebruik aan te moedigen. Met verwante kosten denken we aan het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes, enzoverder.

Combinatie fietslease en -vergoeding

Het is perfect mogelijk om een leasing te combineren met een fietsvergoeding, enkel als je werknemers met de fiets naar het werk komen. Het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding bedraagt 0,27 euro per kilometer, dus werknemers kunnen de leasekost gemakkelijk terugverdienen.

Financiering fiets met loonruil

Als werkgever is het mogelijk om werknemers een (elektrische) fiets aan te bieden in ruil voor een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie, dit in het kader van een cafetariaplan.

Er zijn wel enkele voorwaarden: het baremaloon moet gerespecteerd blijven en het is niet in elke sector mogelijk.


Wens je meer informatie over de bedrijfsfiets of het invoeren van een cafetariaplan? Neem vrijblijvend contact op en dan zoeken we samen naar de beste oplossing!


Meer items
De bedrijfsfiets als duurzaam mobiliteitsmiddel

De bedrijfsfiets als duurzaam mobiliteitsmiddel

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x