18 juni 2020

Opname vakantie tijdens de coronacrisis

Een tal van werknemers zien hun vakantieplannen in duigen vallen vanwege de coronacrisis. Kunnen ze zomaar hun geplande vakantie annuleren? Het is voor de werkgever niet interessant dat iedereen op het einde van het jaar nog een resem aan vakantiedagen heeft staan. We sommen even op wat er kan en wat niet.


Wat kan er niet

Opname vakantie verplichten

Krijg je minder opdrachten/bestellingen of de productie draait op een laag pitje? Je kan je medewerkers niet verplichten om vakantie op te nemen. Verlof kan enkel in overleg worden genomen of geannuleerd.

Intrekken verlof

Werd de verlofaanvraag al goedgekeurd, dan kan die goedkeuring niet zomaar ingetrokken worden. Zoek samen naar een oplossing die voor beiden werkt. Heb je een goede reden, dan kan je in sommige gevallen het verlof wel intrekken. Bereiken jullie geen akkoord, kan het een zaak voor de rechtbank worden. Dit wil je natuurlijk vermijden.

Annulering vakantie door werknemer

Vakantie kan niet eenzijdig geannuleerd worden, zelfs al ben je tijdelijk werkloos. Opname van vakantie gebeurd steeds in overleg. Zowel de werkgever als de werknemer kan niet zomaar verlof annuleren.


Wat kan er wel

Opname ADV-dagen

Afhankelijk van wat er werd afgesproken rond ADV, kan je soms medewerkers verplichten om inhaalrust op te nemen. Is er even minder werk, dan kan dat een extra oplossing zijn, naast tijdelijke werkloosheid.

Verlof aanvragen kan steeds

Jouw werknemers kunnen nog steeds verlof opnemen. In dat geval hebben werknemers in tijdelijke werkloosheid geen recht op een uitkering, maar krijgen ze hun loon/vakantiegeld uitbetaald. Dat kan financieel voordeliger zijn.

Meer items
Opname vakantie tijdens de coronacrisis

Opname vakantie tijdens de coronacrisis

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x