11 augustus 2020

Verlenging tijdelijke werkloosheid

Met de huidige maatregel is het mogelijk om tot 31 augustus 2020 tijdelijke werkloosheid vanwege corona aan te vragen. Daarna zal de regeling verlengd worden tot 31 december 2020, maar zal niet meer van toepassing zijn voor alle ondernemingen.

Voor wie?

De verlenging geldt vanaf 1 september 2020 enkel voor werkgevers die in het 2de kwartaal voor minstens 20% van de normaal gewerkte arbeidsuren tijdelijke werkloosheid hebben toegepast.

Administratie

De werkgever moet aantonen dat hij aan de 20%-regel voldoet. Dit wordt bepaald aan de hand van een berekeningsmodule.

Daanaast zal er een vereenvoudigd C106A formulier ingevuld en verstuurd moeten worden naar het bevoegd werkloosheidsbureau. In principe ontvangt de werkgever binnen 2 weken na de inzending van het formulier een antwoord van de RVA.

Wat met werkgevers die niet in aanmerking komen?

Zij zullen een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen moeten doen.

Aan de algemene regeling voor economische werkloosheid zijn versoepelingen aangebracht tot en met 31 december 2020. Zo bedraagt de volledige schorsing voor arbeiders 8 weken (i.p.v. 4 weken) en de gedeeltelijke schorsing 18 weken. Aansluitend is er een verplichte werkweek. Voor bedienden die gebruik maken van de bijzondere regeling tijdelijke werkloosheid bedraagt de volledige schorsing 24 weken (i.p.v. 16 weken) en de gedeeltelijke schorsing 34 weken (i.p.v. 26 weken).

Nog nooit beroep gedaan op economische werkloosheid? Wij kunnen uiteraard helpen met het opzetten van deze procedure.

Meer items
Verlenging tijdelijke werkloosheid

Verlenging tijdelijke werkloosheid

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x